Als bedrijf kan je sociale media niet meer wegdenken. We gebruiken deze platformen om onze producten in de spotlights te zetten. Dat is niet gemakkelijk aangezien er een heleboel mensen smeken om aandacht. Maar wetenschap kan ons hierbij helpen!
Als je de aandacht van je publiek wil vasthouden, dan moeten je eerst begrijpen wat aandacht nu eigenlijk is.
Aandacht: boven alle prikkels uitstijgen om te focussen op één enkel ding. Door maar met één ding bezig te zijn schakel je alle andere gedachten die kunnen afleiden uit.
Hoe kan je nu bereiken dat je publiek niet afgeleid wordt?
Volgens Sander Kulman van de Carnegie Mellon University zijn er in onze hersenen twee soorten neuronen die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop ons brein informatie opneemt.
1. Remmende neuronen – Ze beschermen ons door informatie te blokkeren.
2. Prikkelende neuronen – Helpen ons om nieuwe informatie te verwerken en op te nemen.
Als we jong zijn is ons brein een spons. Dat komt omdat de remmende neuronen dan uitgeschakeld zijn. Op die manier kunnen we snel informatie opnemen en verwerken.
Het omgekeerde gebeurt in het volwassen brein. Omdat we zoveel te doen hebben, schakelen we de prikkelende neuronen uit omdat het onmogelijk is te functioneren met een brein dat werkt als een spons.
Oei! Bestaat er dan een manier om er voor te zorgen dat het volwassen brein toch in de prikkelende leermodus van een jong brein terecht komt?
JA!
Door op een slimme manier emoties te gebruiken. Emoties zijn de sleutel om de beschermende neuronen te deactiveren en de prikkelende neuronen te activeren.
Samengevat: Als je boodschap een emotie raakt, houdt je de aandacht!
Welke emoties gebruik je dan best in je communicatie?
Recent onderzoek heeft aangetoond dat er eigenlijk maar 4 basis emoties zijn:
1. Blij
2. Triestig
3. Bang/Verrast
4. Bang/Gedegouteerd
Uiteraard kunnen we onder deze 4 basis emoties andere emoties plaatsen. Bij ‘blij’ kunnen we bijvoorbeeld alles plaatsen dat met liefde en begrip te maken heeft.
Het is dus zaak om deze emoties te verwerken in je boodschap. Dit doe je op zo een manier dat het verhaal rond je product belangrijker is dan het product an sich. Anders voelen mensen aan dat je hen iets verkoopt en dat ervaren ze als bedreigend. Hoe zou het komen dat bij de lancering van een nieuw Apple product mensen in een lange rij de nacht doorbrengen voor de winkel om een nieuw product te kopen? En waarom doen ze dit niet bij de producten van hun concurrenten?
Omdat het verhaal rond het product hen aanspreekt én om het hen emotioneel raakt, wat maakt dat ze er voor “open staan”
Natuurlijk neemt niet iedereen op dezelfde manier informatie op. Professor Fleming van de Lincoln University in Nieuw Zeeland, onderzocht dit en stelde vast dat mensen op 3 manieren informatie verwerken:
1. VISUEEL
2. AUDITIEF
3. TACTIEL
Stop-motion video omvat nu net al die manieren om een boodschap goed over te brengen. Want je hebt mensen die beter iets begrijpen door het te zien anderen door te horen en anderen door het te voelen.